Uuden asunnon ostaminen!

Uudiskohteen ostaminen eroaa merkittävästi perinteisestä asuntokaupasta. Ostajan kannalta uuden asunnon kauppa voidaan jakaa kahteen tyyppiin.

RS-kauppa

RS-kohteesta voidaan tehdä kauppaa jo rakentamisvaiheen aikana, kun asuntokauppalain vaatimat turva-asiakirjat on saatu valmiiksi, näihin kuuluu muun muassa rakennuslupa, pankin asiakirjoja, vakuutusasiakirjoja ja paljon muita asiakirjoja. Näihin kaikkiin ostaja pääsee tutustumaan ennen kaupantekoa.

Suurin osa uusista asunnoista myydään yleensä rakentamisvaiheessa. Ostajille RS-kauppa tarjoaa yleensä mahdollisuuden suunnitella sisustusta jo hyvissä ajoin ennen muuttoa ja teettää huoneistossa lisä- ja muutostöitä, joiden avulla asunnosta tulee värejä ja pintamateriaaleja myöten sellainen, kuin ostaja haluaa.

VALMIIN UUDEN ASUNNON KAUPPA (EI RS-KOHDE)

Valmis uusi asunto myydään ja varataan sitovasti vasta sitten, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt käyttöön kaikki yhtiölle tulevat rakennukset. Näissä kohteissa ei ole RS-kohteissa pakollisia turva-järjestelmiä, mutta myyjän on hankittava myös näihin kohteisiin suorituskyvyttömyysvakuus.

Näihin asuntoihin on yleensä valittu materiaalit jo etukäteen.

Miten homma etenee RS kohteissa?

Uudiskohteen ostaminen eroaa merkittävästi perinteisestä asuntokaupasta. On siis selvää, että se saattaa herättää kysymyksiä. Siitä syystä haluammekin avoimesti olla tässä apunasi ja saattaa sinut eri vaiheiden läpi vaivattomasti.

Miten homma etenee RS-kohteissa

Kaupat

Kaupat uudesta kodista tehdään hyvin varhaisessa vaiheessa, pian varauksen teon jälkeen. Varausmaksu on 2500e joka vähennetään kaupanteon yhteydessä. Mikäli jostain syystä kauppa ei toteudukkaan niin palautamme tietenkin varausmaksun.


Kun kaupat on tehty niin saat maksuerätaulukon ja aikataulun, joka on jaettu kymmeneen erään. Rakennamme poikkeuksetta RS-kohteita, joten asuntoa maksetaan siinä aikataulussa kuin se valmistuu.


Huomaathan, että maksat maksueriä vain kauppahintaeristä, joka on tavallisesti noin 30-50 % velattomasta kauppahinnasta.

Alla esimerkki

Myyntihinta 200000e
Velaton myyntihinta 60000e


60000e jaettuna 10 maksuerään joista viimeinen erä maksetaan pankin sulkutilille. Se maksetaan rakentajalle kun vuositarkastus on pidetty asunnossa. Yleensä noin 12-15kk asunnon valmistumisesta.


Varainsiirtovero (2% velattomasta kauppahinnasta) maksetaan kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. Omistusoikeus siirtyy, kun viimeinen kauppahintaerä on maksettu ja kaikki rakentamiseen liittyvä on tehty.

Osakkeenostajien kokous

Osakkeenostajien kokous kutsutaan koolle, kun neljäsosa asunnoista on myyty. Useimmiten asunnot on myyty niin nopeasti, että valtaosalla osakkaista on ollut mahdollisuus osallistua kokoukseen.


Kokouksessa ostajat saavat halutessaan valita omiksi edustajikseen rakennustyön tarkkailijan ja/tai tilintarkastajan.


Kokouksessa kerromme myös kuulumisia työmaalta ja sinulla on mahdollisuus tavata ensimmäistä kertaa yhtiön muita osakkaita.

Muutos- ja lisätyöt

Sinulla on mahdollisuus valita asuntoosi mieluisat materiaalit ja halutessasi lisähinnasta voit vaikuttaa myös kiintokalusteisiin ja kodinkoneisiin. Näihin kaikkiin pääset tutustumaan livenä yhteistyökumppaneittemme opastuksella.


Valintojen varmistuttua laskemme sinulle tarjouksen lisä- ja muutostöistä.


Työmaavierailut

Yleisesti ottaen järjestämme työmaalla rakennusaikana kaksi työmaavierailua, joiden aikana pääset tutustumaan uuteen kotiisi ensimmäistä kertaa.


Ensimmäinen työmaavierailu järjestetään yleensä siinä vaiheessa, kun väliseinät on rakennettu.


Toinen vierailu tapahtuu rakennuksen loppuvaiheessa, kun rakennustyöt ovat loppusuoralla.

Muuttotarkastus

Muuttotarkastus järjestetään yleisesti noin kaksi viikkoa ennen asunnon luovutusta.


Muuttotarkastuksessa käydään läpi asunnon mahdollisia virheitä tai puutteita, jotka kirjataan muuttotarkastuslomakkeelle. Lopuksi käymme kohta kohdalta kirjatut puutteet läpi, jotta ne voidaan korjata ennen luovutusta.

Asunnon luovutus

Noin kuukautta ennen kotisi valmistumista saat kirjeen, jossa on ilmoitettu asunnon luovutus- eli muuttopäivä.


Asunnon luovutuksen yhteydessä esittelemme tärkeät tekniset asiat kotisi toiminnallisuudesta ja lopuksi luovutamme sinulle asunnon avaimet sekä kansion, johon on laitettu huolto- ja käyttöohjeet.


Luovutuksen edellytys on, että olet maksanut kauppahinnan sekä rakennuttajan kanssa sopimasi lisä- ja muutostyöt.

Hallinnonluovutuskokous

Yleensä kokous pidetään noin kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun yhtiön rakennukset ovat valmistuneet. Tapauskohtaisesti kokouksen järjestäminen voi viedä pidemmänkin ajan.


Kokouksessa asunto-osakeyhtiö luovutetaan rakennuttajalta osakkaille ja esitetään yhtiön välitilinpäätös. Lisäksi pääsette valitsemaan yhtiöllenne uuden hallituksen, joka päättää mahdollisen isännöitsijän.

Vuositarkastus

Vuositarkastus järjestetään sekä asunnoille että yhtiölle noin 12-15kk jälkeen asuntojen luovutuksesta.


Vuositarkastusta varten lähetämme sinulle lomakkeen, johon voit listata vuoden aikana ilmenneet mahdolliset virheet ja puutteet.

Kun vuosikorjaukset on tehty, rakentamisajan jälkeinen vakuus vapautetaan rakennuttajalle.